Ziekteverzuim
“Och ja, ‘t gaat rond hé”. Het is een veelgehoorde reactie de laatste weken op ziekmeldingen. Ziekteverzuim in je bedrijf kan je flink uit de slaap houden, toch?
Wat mij betreft is het een onderschat probleem binnen het mkb dat de ondernemer niet of in elk geval onvoldoende op de hoogte is van de Wet Verbetering Poortwachter. Ik ben niet zo van de regeltjes maar je hebt gewoon een aantal dingen te doen.
“Ziek maar lekker uit”
Laatst sprak ik een ondernemer. Hij had een hardwerkende medewerker die al jaren voor hem werkte. Alles ging prima. Op een dag meldde deze medewerker zich ziek. De reactie van de ondernemer was “Oké, neem de tijd en ziek lekker uit.” Eigenlijk zei hij dus “Ik accepteer dat je ziek bent en ik accepteer ook de loondoorbetaling”. Als je zoiets zegt is het goed om te weten dat die loondoorbetaling wel 104 weken kan duren. Een ander ding is dat die ondernemer misschien wel vervanging moet zoeken.
Loondoorbetaling 104 weken
Je hebt waarschijnlijk wel een verzekering voor een deel van het salaris. Maar negen van de tien keer is er eerst een wachttijd van een aantal weken. Dus over die periode moet je sowieso zelf het salaris van je zieke medewerker ophoesten. Voor dat geld krijg je niets terug. En dat voel je direct. Zoiets komt altijd ongelegen, dus dan moet je die zieke medewerker ook nog ‘ns gaan vervangen.
Denk even na!
Mijn punt is eigenlijk: beste ondernemer, denk goed na voordat je zomaar zegt “Ziek maar lekker uit”. Vraag wat je werknemer eventueel nog wel kan en wat je voor hem of haar kunt doen. Stel gewoon de vraag “Wanneer denk je dat je terugkomt?” En spreek af wanneer die werknemer weer even contact met je opneemt. Het komt echt voor dat iemand zich ziek meldt met in eerste instantie een onschuldig griepje, maar dan blijkt er iets heel anders achter te zitten. Denk aan een medewerker die niet lekker in z’n vel zit of tegen een burn-out aan zit. Jij bent nog steeds in de veronderstelling dat er sprake is van een verwaarloosd griepje. Maar dan blijkt dat het verzuim ineens langer gaat duren. Het klinkt allemaal wat dramatisch misschien, maar het zijn wel de issues waar je als ondernemer goed over moet nadenken voordat je zegt “ziek maar lekker uit”.
Een tandje erbij
Bovendien, de collega’s van de zieke medewerker moeten een tandje erbij als je niet zo snel vervanging kunt realiseren. En jouw eigen tijd kost natuurlijk ook geld. Je kunt niet overal van op de hoogte zijn hoor, maar realiseer je goed hoe je op een ziekmelding reageert en wat dat allemaal betekent. Als ondernemer wil je hier niet mee bezig zijn. Je wilt ondernemen.
Onrust
Ziekteverzuim brengt altijd onrust. Het kost je productiviteit. Het kost je geld. Oké, het kan gebeuren. En gelukkig wil iedereen dan wel even wat harder lopen. Maar vergeet nooit om aan de voorkant goed voor je medewerkers te zorgen. En weet – ik herhaal het – waar je ja op zegt.
P&O is waarschijnlijk niet je eerste aandachtsveld en dat geldt ook voor verzuimbegeleiding. Maar juist als je tevreden bent over het functioneren van je medewerkers, is het goed je te realiseren hoe je reageert op een ziekmelding en welke consequenties die reactie heeft.
Goede raad
Mijn advies is dat je niet alles zelf moet doen. Zoek een deskundige met verstand van zaken. Of volg eens mijn workshop. Na deze workshop ken je de belangrijkste punten:
Wat moet je doen als werkgever?
Welke stappen moet je zetten?
Wat is de Wet Verbetering Poortwachter?
Welke verplichtingen heb jij als werkgever?
Welke verplichtingen heeft jouw medewerker?
Wanneer moet je de Arbodienst inschakelen
Hoe kun je die het beste inschakelen?
Neem je daar een volledig contract of volstaat een basispakket?
Maar je kunt me natuurlijk ook zo bellen of mailen. Ik vertel je graag over mijn P&O-aanpak en ook specifiek als het gaat om aanpak ziekteverzuim. Ik wil best eens met je meekijken naar hoe je het nu geregeld hebt, ook verzekeringstechnisch. Leg ik de wet Poortwachter uit. Wees gerust, dat doe ik niet op de saaie ‘wetmanier’ maar gewoon wat werkt: wat moet je doen en wat betekent dit.
Workshop verzuim
Neem vrijblijvend contact met me op voor de eerstvolgende workshop: janneke@doenwatwerkt.info