Hoe kun je nieuwe medewerkers behouden? 6 tips.

Net een nieuwe medewerker binnengehaald? Missie geslaagd, zou je denken. Maar in werkelijkheid begint de uitdaging nu pas echt: deze medewerker behouden.

Als medewerkers besluiten te vertrekken, doen ze dat in negentig procent van de gevallen binnen het eerste half jaar. De reden? Ze hebben het niet naar hun zin of de functie voldoet niet aan hun verwachtingen. Een loonsverhoging bieden is vrijwel nooit de oplossing. Vergelijk het maar met de griepprik. Die heeft immers ook geen zin meer als de griep al is uitgebroken. Wat wél helpt om medewerkers te behouden? Vitaminen. Arbeidsvitaminen, welteverstaan.

Hiermee doel ik natuurlijk niet op het radioprogramma. Nee, werkvreugde, daar gaat het om.  In feite kun je arbeidsvitaminen vergelijken met de vitaminen in zo’n gekleurde pil. Wie genoeg vitaminen neemt, voelt zich lekker, positief en in de flow. En medewerkers die plezier hebben in hun werk en het naar hun zin hebben, díe blijven. Geef je werknemers dus geregeld zo’n portie vitaminen.  

Hoe je dat precies doet? Ik geef je zes tips:

Weet wat je medewerkers nodig hebben

Iedere medewerker heeft zijn eigen wensen, behoeftes en verwachtingen. Heb daar oog voor! Vaak verschillen de wensen van de diverse generaties op het werk. Zo heeft een zestigjarige bijvoorbeeld andere belangen dan een twintiger. De zestiger wil misschien wel een dagje minder werken in de week. De twintiger heeft liever een hoger salaris, om een hypotheek te kunnen krijgen. Maatwerk leveren, dat is belangrijk.

Echte aandacht

Aandacht, het zou vanzelfsprekend moeten zijn maar dat is het niet. Iedere medewerker heeft individuele aandacht nodig. Ook als diegene volledig is ingewerkt en alles op rolletjes loopt. Zorg dat je met elkaar in gesprek blijft. Dat hoeft niet eens altijd over werk te gaan. Geef eens een complimentje, een schouderklopje. Dan voelen mensen zich gewaardeerd. Dat noem ik echte aandacht.

Los verwachtingen in

Dat begint al bij de vacaturetekst. Wees eerlijk over de functie-inhoud en de bedrijfscultuur. Vertel een medewerker bijvoorbeeld niet dat er opleidingsmogelijkheden zijn, wanneer dat eigenlijk helemaal niet zo is. Als deze medewerker eenmaal in dienst is en ervaart dat de praktijk heel anders is dan in de vacature werd voorgespiegeld, kan hij snel denken: “wat doe ik hier?” En dan vertrekt hij. Daar zit je dan als werkgever. Met een onsuccesvolle wervingsprocedure waarin je veel geld en tijd hebt gestoken. Wees duidelijk en eerlijk als het gaat om verwachtingen. 

Introduceer nieuwe medewerkers

In het kader van de krapte willen werkgevers het liefst dat een nieuw personeelslid zo snel mogelijk is ingewerkt. Dat begrijp ik heel goed. Toch is het belangrijk dat je de tijd neemt om hem of haar te introduceren. Maak een rondje langs de velden en laat hem kennismaken met zijn collega’s. Het is voor die werknemer toch van groot belang om te weten waar hij die P&O’er kan vinden en bij wie hij terecht kan voor hulp? Door hem rond te leiden, voelt hij: “hé, ik krijg hier een warm welkom!”

Geef medewerkers ruimte voor eigen inbreng

Betuttel je medewerkers niet. Een bijzondere tip misschien. Maar toch, ik kom vaak genoeg bedrijven tegen waar mensen betutteld worden. Prive nemen ze veel belangrijke beslissingen: wil ik trouwen, een huis kopen, samenwonen? En op de werkvloer zijn de teugels strak aangetrokken en moeten ze zich houden aan een boekwerk vol regeltjes. Dat is toch krom? Geef ze verantwoordelijkheden, ze weten vaak prima wat er nodig is. Sterker nog: als medewerkers de vrijheid krijgen om zelf taken uit te voeren, voelen ze zich daar tien keer meer verantwoordelijk voor en zijn ze ook eerder geneigd de oplossing te zoeken. 

Ontwikkelingsmogelijkheden

Heb oog en aandacht voor medewerkers die zichzelf willen ontwikkelen. Vraag tijdens een gesprek naar iemands ambities. Een mooi voorbeeld: ik kwam laatst in een organisatie waar een leerlingbegeleider werkte die zich graag wilde ontwikkelen. Hij kwam in het managementteam terecht, maar vanwege een teveel aan taken, wilde hij graag hulp bij de directe begeleiding. Er stond gelijk een collega op die daar wel warm voor liep. Zo leuk om te zien! Dat is voor een werkgever toch win-win?

Psychologisch inkomen

Kortom: geef dagelijks een vitaminepil, boordevol echte aandacht. Dat levert betrokken medewerkers op. En het mooiste is nog dat het lang niet altijd geld hoeft te kosten. Ik noem het psychologisch inkomen: het kost je niets maar levert je zoveel op. En echt, het is een stuk waardevoller dan die loonsverhoging! Heb je behoefte aan praktijkvoorbeelden of wil je meer tips? Bel of mail gerust!