Gezocht: collega

Ga je voor tevreden medewerkers? Of wil je juist bevlogen medewerkers? Ik hoor je denken, zit daar verschil tussen? Jazeker! Ik schreef erover in een blog. Ik help je graag bij het vergroten van de bevlogenheid op jouw werkvloer. Neem contact met me op!

Gezocht: collega

Op de bedrijfsbus die voor mij rijdt, staat met grote letters: ‘Gezocht: collega’. Het lijkt wel zo’n ‘wanted-poster’ uit het Wilde Westen van vroeger. Ik vraag mij af wat er aan de hand is. Is de collega spoorloos verdwenen? Heeft ie een misdrijf of ander delict begaan? Ik blijf achter de bus rijden, want ik wil een antwoord op mijn vraag. Mijn geduld wordt echter wel flink op de proef gesteld, ik rijd inmiddels al een half uur achter de bus aan. Eindelijk slaat de bus af, naar een tankstation. Ik ga er meteen achteraan. Zodra de chauffeur uitstapt, loop ik naar hem toe.

“Ik weet niet wie het is”

“Wat is er met je collega aan de hand?’, vraag ik. De man kijkt mij verbaasd aan en zegt: “Ik weet niet wat je bedoelt?” Ik wijs naar de sticker op de bus. “Is er iets met je collega?”, vraag ik weer. “Met mijn collega is niks aan de hand, er wordt een collega gezocht”, antwoordt de man. “Ja, dat had ik al begrepen”, zeg ik, “maar waarom wordt je collega gezocht? Misschien kan ik wel helpen zoeken, maar dan heb ik wel wat meer informatie over je collega nodig”, zeg ik. Tot mijn verbazing antwoordt de man: “Ik heb geen informatie over de collega, want ik weet niet wie het is.”

A4-tje

Het wordt steeds mysterieuzer. Een collega wordt gezocht, maar niemand weet om wie het gaat. Een onmogelijke zoekactie. De man is inmiddels klaar met tanken en gaat betalen. Wat er ook gebeurt, hij gaat niet weg zonder dat ik een antwoord heb op mijn vraag. Ik vraag de man of wij op de parkeerplaats verder kunnen praten. Dat kan. Als hij even later uitstapt, heeft hij een papier in zijn hand. Zal daar meer informatie over de gezochte collega op staan? Hij geeft mij het a4-tje aan en wat blijkt? Het is een vacature. Dit had ik in de verste verte niet verwacht.

Omdraaien

‘Gezocht’ gaat eerder over een verdachte van een delict of iemand die spoorloos is. Die zoek je. Maar een nieuwe collega heb je juist iets te bieden. De man vraagt waarom ik zo verbaasd ben. Ik leg hem uit dat de twee woorden op de bus niet gaan brengen wat het bedrijf zoekt. Ze moeten het omdraaien. Eventuele sollicitanten willen juist weten waarom ze een nieuwe collega nodig hebben en wat het bedrijf te bieden heeft. En waarom ze juist voor dit bedrijf moeten gaan werken, wie de collega’s zijn en wat zij zo leuk vinden aan hun werk. Kennelijk heeft mijn reactie iets los gemaakt, want spontaan begint de man te vertellen waarom hij zelf trots is dat hij voor dit bedrijf werkt en welke mogelijkheden hem worden geboden. Wat een leuk gesprek wordt het ineens!

Ambassadeur

Kijk, daar word ik nou blij van. Wat een geweldige ambassadeur voor dit bedrijf. Wel jammer, de eigenaar van het bedrijf heeft een mooie kans aan zich voorbij laten gaan. Hij heeft bij het plaatsen van de sticker alleen aan zichzelf gedacht en niet aan mogelijke kandidaten. Op deze manier gaat die nieuwe collega niet solliciteren. Gelukkig heb ik de bedrijfsnaam en het telefoonnummer genoteerd: deze ondernemer heeft hulp nodig. Drie keer raden wat ik straks ga doen…

De juiste kandidaten

Heb je ook nieuwe medewerkers nodig en vraag je je af hoe je het beste potentiële kandidaten bereikt? Neem contact met mij op. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf de juiste kandidaten krijgt.