Waarom personeel werven met “gezocht personeel” niet werkt

Ga je voor tevreden medewerkers? Of wil je juist bevlogen medewerkers? Ik hoor je denken, zit daar verschil tussen? Jazeker! Ik schreef erover in een blog. Ik help je graag bij het vergroten van de bevlogenheid op jouw werkvloer. Neem contact met me op!

Personeel werven: hoe het niet moet

Het personeelstekort loopt op en werkgevers zitten met hun handen in het haar, waar vinden ze nog personeel? Het werven van personeel lijkt moeilijker dan ooit, maar het lijkt soms ook alsof werkgevers niet heel goed nadenken over hoe en waarmee ze hun personeel willen werven. In deze blog lees je een persoonlijke ervaring van zo’n niet doordachte wervingsactie en vertel ik je hoe het wel zou kunnen aanpakken

Personeel werven: hoe het niet moet 

Op de bedrijfsbus die voor mij rijdt, staat met grote letters: ‘Gezocht: collega’. Het lijkt wel zo’n ‘wanted-poster’ uit het Wilde Westen van vroeger. Ik vraag mij af wat er aan de hand is. Is de collega spoorloos verdwenen? Heeft ie een misdrijf of ander delict begaan? Ik blijf achter de bus rijden, want ik wil een antwoord op mijn vraag. Eindelijk slaat de bus af, naar een tankstation. Ik ga er meteen achteraan. Zodra de chauffeur uitstapt, loop ik naar hem toe.  

“Wat is er met je collega aan de hand?’, vraag ik. De man kijkt mij verbaasd aan en zegt: “Ik weet niet wat je bedoelt?” Ik wijs naar de sticker op de bus. “Is er iets met je collega?”, vraag ik weer. “Met mijn collega is niks aan de hand, er wordt een collega gezocht”, antwoordt de man. “Ja, dat had ik al begrepen”, zeg ik, “maar waarom wordt je collega gezocht? Misschien kan ik wel helpen zoeken, maar dan heb ik wel wat meer informatie over je collega nodig”, zeg ik. Tot mijn verbazing antwoordt de man: “Ik heb geen informatie over de collega, want ik weet niet wie het is.” 

De man is inmiddels klaar met tanken en gaat betalen. Als hij terug komt vraag ik hem of wij op de parkeerplaats verder kunnen praten. Dat kan. Als hij even later uitstapt, heeft hij een papier in zijn hand. Hij geeft mij het a4-tje aan en wat blijkt? Het is een vacature. Dit had ik in de verste verte niet verwacht. 

Wat gaat hier mis? 

“Gezocht personeel”, we zien het overal om ons heen, wat is hier fout aan? ‘Gezocht’ gaat eerder over een verdachte van een delict of iemand die spoorloos is. Die zoek je. Maar een nieuwe collega heb je juist iets te bieden. De werkgever heeft bij het plaatsen van de sticker alleen aan zichzelf gedacht en niet aan mogelijke kandidaten. Juist dáár zit de crux.  

Werkgevers zouden het moeten omdraaien. Eventuele sollicitanten willen juist weten waarom ze een nieuwe collega nodig hebben en wat het bedrijf te bieden heeft. En waarom ze juist voor dit bedrijf moeten gaan werken, wie de collega’s zijn en wat zij zo leuk vinden aan hun werk.  

Als ik dit vertel aan de man uit het busje steekt hij spontaan van wal waarom hij zelf trots is dat hij voor dit bedrijf werkt en welke mogelijkheden hem worden geboden. Kijk, daar word ik nou blij van. Wat een geweldige ambassadeur voor dit bedrijf. Wel jammer, de eigenaar van het bedrijf heeft een mooie kans aan zich voorbij laten gaan.  

Personeel werven: hoe het wel kan

Personeel werven is een kunst op zich, waarbij de juiste strategieën het verschil kunnen maken tussen het aantrekken van topkandidaten of het mislopen van talent. In de competitieve arbeidsmarkt van vandaag zijn potentiële kandidaten op zoek naar posities die niet alleen voldoen aan hun carrière-ambities, maar die ook waarde hechten aan hun welzijn en persoonlijke ontwikkeling.  

Een sleutel tot succesvolle werving is dus het benadrukken van jouw unieke aanbod: flexibele werktijden, doorgroeimogelijkheden, een inspirerende bedrijfscultuur en eventuele extra’s zoals keuze budget secundaire arbeidsvoorwaarden of sparen voor nu of in de toekomst. Natuurlijk mag je als werkgever ook een wensen en verwachtingen lijstje maken, je wilt natuurlijk wel dat de kandidaat enigszins aansluit bij de functie. Maar bij het werven van personeel is het belangrijk om het ook vanuit een ander perspectief te bekijken. Wat heb ik een nieuwe kandidaat te bieden? 

Kom je er zelf niet uit? Vraag dan eens aan je personeel waarom zij bij je werken. Zij zijn tenslotte de ambassadeurs van jouw bedrijf! Door nadrukkelijk te laten zien wat je te bieden hebt, trek je niet alleen talent aan, maar ook mensen die echt bij je bedrijf willen horen en een bijdrage willen leveren aan het succes ervan. 

Doen Wat Werkt: succesvol nieuw personeel werven

Heb je ook nieuwe medewerkers nodig en vraag je je af hoe je het beste potentiële kandidaten bereikt? Neem contact met mij op. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf de juiste kandidaten krijgt.