Competentiemanagement

Competentiemanagement, dat is doen wat werkt! Laten we aan de slag gaan met de competenties binnen jouw bedrijf.

Zet de juiste mensen op de juiste plek en het succes komt vanzelf jouw kant op. Klinkt te mooi om waar te zijn? Niet als je weet wie die juiste mensen moeten zijn voor jouw bedrijf. Door middel van competentiemanagement kom je hierachter en kun je werken naar een succesvolle toekomst van jouw bedrijf én je medewerkers. Doen Wat Werkt kan jou hierbij helpen. 

Competenties

Competenties, vaardigheden, ze worden veelal op één hoop gegooid, ten onrechte. Een competentie is namelijk de optelsom van kennis, vaardigheden en karaktereigenschappen.

We maken onderscheid in kerncompetenties en functiecompetenties. Kerncompetenties zijn competenties die voor iedere medewerker gelden in de onderneming. Deze kerncompetenties vloeien voort uit de doelstellingen van het bedrijf en laten zien waar het bedrijf voor staat. Functiecompetenties zijn, zoals de naam al zegt, per functie verschillend. Een medewerker beschikt gemiddeld over 6 tot 8 competenties, deze worden opgenomen in de functieomschrijving. Voorbeelden van competenties zijn klantgerichtheid, aanpassingsvermogen, betrokkenheid, initiatief en resultaatgericht.

Competenties zijn dus een stuk breder dan vaardigheden. Ze vormen de basis voor het effectief functioneren van een persoon binnen het bedrijf. Competenties komen niet zomaar uit de lucht vallen, je moet ze in kaart brengen en blijven ontwikkelen. Dit is wat je doet met competentiemanagement en waar Doen Wat Werkt je mee kan helpen.

Wat is competentiemanagement?

De naam zegt het al. Competentiemanagement is het managen van de competenties van je personeel. Zo simpel als het misschien klinkt, zoveel komt erbij kijken om de benodigde competenties goed in kaart te brengen en deze te managen. Je moet ten eerste je bedrijfsdoelstellingen helder formuleren. Zonder doelstelling doet iedereen maar wat en blijven bepaalde competenties onbenut. Om doelstellingen te behalen ben je verschillende competenties nodig, door dit goed in beeld te hebben kun je gaan kijken welke competenties er al in je team aanwezig zijn en welke je nog moet ontwikkelen.

Met goed competentiemanagement creëer je een sterk team waarin iedereen het beste in zichzelf naar boven haalt. Dit zal de bedrijfsresultaten en misschien nog wel belangrijker, de werksfeer ten goede komen. Iedereen weet waar ze aan moeten voldoen en waar ze nog aan moeten werken. Een goed moment om aandacht te schenken aan de competenties is bij een jaargesprek of ook wel perspectiefgesprek genoemd. Met de juiste begeleiding zal een werknemer dan zijn of haar competenties ten volle weten te benutten.

Voordelen competentiemanagement

Dat nog niet ieder bedrijf aan competentiemanagement doet is eigenlijk niet te begrijpen. Juist door competentiemanagement kun jij jouw bedrijf en je werknemers tot bloei laten komen. Ben je nog niet overtuigd van de kracht van competentiemanagement? Ik zet de voordelen voor je op een rijtje:

Doen Wat Werkt: competentiemanagement

Competentiemanagement, dat is doen wat werkt! Geloof jij ook in competentiemanagement en wil jij hier graag mee aan de slag? Ik help je graag! Samen gaan we aan de slag om de kerncompetenties en functiecompetenties binnen je organisatie te benoemen en te inventariseren. Om zo het beste uit jouw medewerkers en jouw organisatie te halen.