Radicaal Goede Gesprekken

Radicaal Goede Gesprekken

Jakkes. Van die gesprekken waarbij je je allebei ongemakkelijk voelt. Beoordelingsgesprekken. Functioneringsgesprekken. Voortgangsgesprekken.
Al een jaar of 30 zie ik ze voorbijkomen. Waarbij ondernemers met hun medewerkers in een ongemakkelijke positie komen te zitten. En waarbij het soms meer gaat over de formulieren en de functie dan de persoon die voor je zit. Met wie je Een Gesprek moet voeren….
Het lijstje afwerken dan maar?

 

Mijn eerste advies: ga die medewerker als mens zien. En vraag eens steviger door dan het format van het beoordelings- of functioneringsformulier.

Als je je dát alleen al realiseert wordt het een stuk gemakkelijker. Dat je als mens tegenover een mens zit. Het is een verademing als medewerkers ontdekken dat jij óók een feilbare ziel bent. Met domme dingen. Met tekortkomingen.
Dat lucht de boel enorm op.
Weet je niet hoe je dat moet doen? Begin dan eens om op je handen te zitten bij het gesprek. Laat stiltes vallen. Doe eens even niets. Bied niet direct een oplossing aan.

En dan die vragen: “Vind je het leuk hier bij ons bedrijf?”
Of: “Hoe vind je zelf dat het gaat?”
Laat die in vredesnaam achterwege.
Wat dan wel?
Ga vragen stellen vanuit de doelstelling van de organisatie. Dat vergt voorbereiding en het betekent dat je het formulier maar als formulier gaat zien. Gooi het desnoods opzij.

Vraag eens wat die unieke mens voor je zou willen bijdragen vanuit zijn of haar talenten. Wat iemand nodig heeft voor meer werkgeluk? Praktisch, concreet en meetbaar.

Dan stel je die vragen, maar is het stil…?
Ga op zo’n moment juist door. Dán wel. Stel een concrete situatie in je bedrijf voor.
“Als je nu denkt aan de situatie met X of Y, zou je daar iets mee willen of kunnen doen?”
Maak het concreet en tastbaar. Levendig. Speel filmpjes af in het hoofd van de mensen. Dan worden het leuke en zinvolle gesprekken die verder gaan dan er volgens de boekjes nodig is. Een ‘moetje.’ Iets als de Kerstboom die ook nog opgetuigd moet worden.

Functionerings- en voortgangsgesprekken zijn helaas vaak gesprekken waarin de leidinggevende aan het zenden is. Top down, command en control. Het beste uit de mens tegenover je peuren. Maar een mens is geen robot. Een mens is geen aap die je kunt dresseren en bijzondere kunstjes kunt laten doen.
Je hebt een echt persoon voor je. Een mens met talenten, met wensen. Misschien wel talenten die je nog niet kent. Als je bereid bent die te ontdekken, wordt het misschien wel heel interessant.

Leidinggevenden zien soms huizenhoog op tegen zo’n gesprek. Omdat het over wezenlijke zaken gaat. Het “wat vind jij nu belangrijk in het leven?” hoeft echt niet en is raar als je iemand nooit spreekt. Wel is het zonde om aan de oppervlakte te blijven en niet in te gaan op iemands (werk)geluk, zijn talenten en zijn wensen.

Heel vaak vragen ondernemers en leidinggevenden mij erbij om dat ik zo goed een gesprek kan voeren. Dat doe ik graag, maar ik neem het gesprek niet over, want dat is niet mijn taak. Waar ik heel graag ‘ja’ op zeg is jou leren het gesprek zó te voeren dat het een gaaf gesprek wordt.

Ik bereid het graag met je voor. En ik sta je bij in het gesprek. Niet als drijfanker, maar als supporter van het Echte Gesprek waar jij en je mensen beter en gelukkiger van worden.

Radicaal betere gesprekken.

Waarbij je stopt met tijdverspilling van het aankruisen van hokjes op een formulier.