Vandaag de dag rijdt half Nederland op een elektrische fiets. Zo’n fiets heeft een klein motortje, die aanslaat zodra je begint te trappen. Dankzij deze ondersteuning ga je veel makkelijker en sneller vooruit dan op een reguliere fiets. Een uitkomst! Maar stel je nu eens voor dat je een elektrische fiets koopt, maar de accu er vervolgens bewust afhaalt en in de garage laat liggen.
Klinkt niet logisch, toch? Waarom zou je die trapondersteuning niet gebruiken? Als je de accu verwijdert, is de fiets immers niets meer dan een reguliere stadsfiets. Je moet nu alsnog zwoegen om vooruit te komen. Het gaat, maar niet erg hard.
Toch gebeurt iets vergelijkbaars nu in de provincie Drenthe, rondom subsidieverstrekkingen. De provincie – overigens fietsprovincie bij uitstek – stelt sinds twee jaar Human Resource-subsidies beschikbaar voor mkb’ers die hun P&O-beleid willen professionaliseren. Ondernemers kunnen deze subsidie gebruiken om een onafhankelijke deskundige in te huren die hen daarbij helpt of ze kunnen het geld besteden aan trainingen en cursussen voor het personeel. De helft van de kosten wordt vergoed, tot een maximum van 10.000 euro. Een prachtig initiatief van de provincie Drenthe, vind ik! Je zou dan ook denken dat bedrijven hiervan gretig gebruik maken, maar dat valt helaas een beetje tegen. Vorig jaar was de pot aan het eind van het jaar nog niet leeg en ook dit jaar is er nog ruim drie ton beschikbaar. Daar begrijp ik niets van! Waarom blijven mkb’ers op eigen kracht tegen de wind in fietsen, terwijl ze met accu veel sneller vooruit gaan?
Daarom roep ik ondernemers van een midden- en kleinbedrijf op: grijp deze kans aan en maak gebruik van de subsidie. Oftewel: zet die accu op je fiets en maak kilometers!
Oog voor de toekomst
In de praktijk zie ik dat mkb’ers vaak niet bezig zijn met personeelsbeleid. De zaak draaiende houden, daar ligt de focus op. Begrijpelijk ook, maar het moet professioneler. Dat vond de provincie Drenthe ook. Veel werkgevers zijn geneigd te denken: ‘Ach, dat personeelslid werkt voor mij, ik betaal hem en dat is het dan.’ Maar er komt echt wel iets meer bij kijken! Het kan je juist enorm veel opleveren om te investeren in je P&O-beleid, zeker met het oog op de toekomst. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt kunnen werknemers uit honderd werkplekken kiezen. Als jij niets voor je medewerkers doet in het kader van competentiemanagement, scholing of coaching, dan zijn ze snel bij je weg. Geen optie wat mij betreft!
Een onafhankelijke deskundige kan je helpen om te achterhalen waaraan in jouw bedrijf behoefte is. Misschien is competentiemanagement nodig, of kun je wat hulp gebruiken met roostering en planning. We moeten een stuk langer doorwerken dan vroeger, dus strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat werknemers fit de eindstreep halen. Bovendien geeft het je als werkgever inzicht in waar je personeel staat. Kortom: het levert je heel veel op!
Alle reden om deze subsidie met beide handen aan te pakken en in je P&O-beleid te investeren. Natuurlijk snap ik heus dat ondernemers soms terughoudend zijn in het aanvragen van deze subsidie. Je krijgt immers de helft vergoed en zult zelf ook nog een bedrag moeten neerleggen. Maar je P&O-beleid professionaliseren hoeft helemaal niet duur te zijn! Soms zijn slechts een paar basisaanpassingen nodig en kun je daar dan zelf op voortborduren. Of je kunt bijvoorbeeld een medewerker een P&O-cursus of training laten doen. Hoe mooi is het als je daar dan de helft van vergoed krijgt?
Medewerkers bloeien op
Bij een kleine zorgorganisatie heb ik onlangs samen met de eigenaar en medewerkers een functiehuis opgezet en competentiemanagement ingevoerd. We hebben de bedrijfscompetenties en alle functiespecifieke competenties vastgesteld. Hierover zijn we vervolgens met alle medewerkers in gesprek gegaan. We hebben samen gekeken waar hun sterke en minder sterke punten liggen. Zo’n gesprek gaat niet om ‘goed of fout’, maar om ontwikkelingspunten en de manier waarop medewerkers met deze punten aan de slag gaan. In sommige gevallen was scholing nodig, maar soms was ‘coaching on the job’ voldoende. Kon een bepaalde werknemer zich nog ontwikkelen op het gebied van klantgerichtheid? Dan kreeg hij feedback van een collega die hier juist in uitblonk. Zo krijg je een fantastische kruisbestuiving en kunnen medewerkers van elkaar leren. Prachtig, toch? Ik zag het personeel ook echt opbloeien, ze kregen weer plezier in het werk en waren blij met de aandacht die ze kregen. En bevlogen medewerkers, ik zei het al eerder: die blijven! Zij zijn de ambassadeurs voor je bedrijf. Een mooi voorbeeld van wat investeren in je P&O-beleid je kan opleveren. Het staat niet op zich, maar het werkt door in het hele bedrijf!
Gebruik die accu
Accepteer dat steuntje in de rug dus en zet die accu op je fiets! Investeren in je P&O-beleid kan je enorm veel opleveren: een professioneel en modern personeelsbeleid, gemotiveerde medewerkers die zich voortdurend blijven ontwikkelen en een optimale capaciteitsplanning. Bovendien is het toch fantastisch dat je de helft van de kosten vergoed krijgt? Win-win! Ik hoop dan ook dat het subsidiepotje dit jaar wel leeg komt.
Subsidie aanvragen
Heb je vragen over de Human Resource-subsidieregeling voor het mkb? Neem dan contact met me op! Ik vertel je er met plezier meer over. Ook ga ik graag met je om tafel om te kijken wat deze subsidie voor jouw onderneming kan betekenen en wat de behoeftes zijn vanuit jouw bedrijf. Wil je subsidie aanvragen, maar weet je niet precies hoe dat moet? Ook hiermee help ik je graag!