Ontsla de automatische piloot

Blijven leren: goed voor je brein en goed voor je bedrijf

Ik weet het nog als de dag van gisteren. De dag waarop ik mijn diploma in handen kreeg. Nog snel de lofuitingen en bloemen in ontvangst nemen en… Beng! Mijn afgeleefde boekentas vloog met een doffe dreun ergens onderin de kast. Jarenlang had ie zijn diensten bewezen, maar haast symbolisch verdween hij nu uit het zicht. For ever – dacht ik toen. Ik had veel geleerd in de schoolbanken, maar ook zeker daarbuiten. En nu was ik klaar met dat leren. 

Eindelijk.

Ik mocht gaan werken. Die, hoe zal ik het noemen? Arousal? Ja mooi woord, die arousal van dat moment hè, ik stond te popelen om aan het werk te gaan! 

En dan ontdek je al vrij snel dat je nog lang niet klaar bent met leren. Uitgeleerd raak je nooit. Maar dat leren na mijn afstuderen was wel anders. Het moest niet meer. Ik wilde het. Gewoon, omdat ik het hartstikke leuk vond. 

Bijblijven in je vak

Leren wordt vaak geassocieerd met opleidingen, cursussen in benauwde achteraf zaaltjes en met huiswerk. Maar dat is natuurlijk wel een heel beperkte beleving van bijblijven in je vak. Soms zijn die hardcore opleidingen ook niet helemaal je ding en leer je veel liever van je collega’s. Want net als op school, waar je ook buiten de schoolbankjes van elkaar leert, gebeurt dat ook op het werk. Dat is net zo effectief en belangrijk. 

Misschien doe je nu ook wel iets om het kennisniveau van je personeel op peil te houden, maar vind je het eerlijk gezegd toch wat te beperkt. Of denk je dat ze niet zo heel erg zitten te wachten op een opleiding of cursus. Of misschien denk je zelfs wel dat ze helemaal up to date zijn. Belangrijk om op dat punt eens kritisch in de spiegel te kijken. 

Waarom is dat belangrijk?

Nou, als je goed personeel hebt, dan is het prettig dat die mensen zo lang mogelijk bij jou blijven. Want stel dat jij met jouw werknemers een bepaalde expertise in huis hebt. En stel dat je die expertise verkoopt. Als product, of als service. Dan is het wijs om dat te koesteren. Want dat zorgt voor klantenbinding en loyaliteit. 

Lui hoofd

Misschien nog veel belangrijker is dat het blijven leren goed is voor je brein. Je brein blijft namelijk nieuwe neuro-verbindingen aanleggen voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en kennis. Het houdt de bovenkamer fit en levendig. Bij het ontstaan van routine in kennis en handelingen verdwijnen er juist verbindingen in het brein. Werken op de automatische piloot maakt het brein lui. Dus vervang die automatische piloot! Nieuwe dingen leren en ervaren kan echt iedereen.

Juist nu in coronatijd is dit belangrijk. Kijk eens naar alle veranderingen die nu over ons heen denderen. Als je daar nu niet op kunt inspelen dan heb je pech. Als organisatie moet je flexibel zijn en dat vraagt wat van je mensen.

Vanmorgen nog sprak ik een klant hierover. Daar was het trainen en opleiden blijven liggen. Heel begrijpelijk hoor, de waan van de dag regeert veel agenda’s. Maar op een gegeven moment vertrekken er mensen en dan heb je wel een probleem. Want als daarmee ook bedrijfsspecifieke kennis vertrekt dan heb je die niet zomaar terug. 

Ik zie nu bijvoorbeeld dat er traditionele organisaties zijn die al jaren hun werk op een bepaalde manier doen. Ze moeten nu ineens door die rottige pandemie op een andere manier gaan werken. Omdat de wereld van nu dat vraagt. Of omdat de klant het vraagt. Als je niet alert reageert op de ontwikkelbehoefte van je personeel die daardoor ontstaat, dan krijg je het moeilijk. 

Wees creatief in moeilijke tijden

Scholing, daar wordt vaak nog op een veel te schoolse manier naar gekeken. En zeker niet creatief. Terwijl dat juist een manier is om zowel personeel als klanten aan je te binden. Het loont de moeite om hiervoor geld te reserveren. En heb je het nu financieel moeilijk, dan kun je misschien ook gewoon intern voorzien in de opleidingsbehoefte. 

Bijvoorbeeld, die oudere medewerker die de goede en slechte tijden in je bedrijf heeft  meegemaakt, die heeft vaak flink wat diploma’s op zak van de School van het Leven. Stel diegene aan als mentor, als leermeester. Die leert de jonge garde dingen die ze niet in hun reguliere scholing krijgen. En vaak zijn juist die lessen uit de praktijk goud waard.

Doorpakken!

Opleiden kost geld, maar het levert je een vermogen op. In ieder geval, niet opleiden kost meer. Want òf je medewerkers lopen weg òf de klant vertrekt. Medewerkers en werkgevers, jullie moeten nu samen aan de bak. Even klaar met wikken en wegen, doorpakken! Heb je daar een beetje peper bij nodig? Bel me gerust: 06 14 56 65 04