Je bedrijf als werkgeversmerk

Man in pak schildert een getekende vis op de muur geel, terwijl de andere witte vissen de andere kant op zwemmen

Stop wat ‘Funnies’ in je bedrijf

Chocoladeliefhebbers kennen ze waarschijnlijk nog wel: de kleine gekleurde snoepjes die vroeger in de pakken hagelslag van Venz zaten. Funnies, heetten ze. Een enorme hype onder kinderen, die rijkelijk met het broodbeleg strooiden om maar zoveel mogelijk funnies op de boterham te krijgen. Wat er zo bijzonder was aan de hagelslag van Venz? Eigenlijk niet veel. De hagelslag zag er hetzelfde uit als die van andere merken. En de funnies waren niet meer dan gekleurde mini-chocolaatjes die in de hagelslag verstopt zaten. Chocolade in chocolade, dus. Toch waren de pakken Venz enorm populair en groeide het merk uit tot een van de grootste hagelslagmakers van Nederland.

Je slim onderscheiden

Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat een pak hagelslag te maken heeft met jouw bedrijf. Net zoals jij concurreert met andere bedrijven binnen jouw branche, moest Venz ook opboksen tegen tien andere hagelslagmerken. De makers van Venz begrepen goed dat ze hun product daarom moesten laten opvallen tussen de rest. Dat zat hem niet in de hagelslag zelf, die was immers niet zo bijzonder. Nee, het waren de funnies waarmee Venz zich onderscheidde. Het gevolg: kinderen wilden geen andere hagelslag meer!

Wat bijzonder!

Net als Venz kun jij je ook onderscheiden van je concurrenten op de arbeidsmarkt. Hoe precies? Door je bedrijf als werkgeversmerk neer te zetten en te laten zien wat jou bijzonder maakt! Niet alleen om klanten of opdrachtgevers aan te trekken, maar zeker ook als het om personeelswerving gaat. Want, ik zei het al eerder in een van mijn blogs: iedereen vist binnen een branche in dezelfde vijver. Een potentiële werknemer heeft keuze. Zorg dus dat je bij hem of haar in het oog springt!

Wie biedt?

Dat begint al bij de vacaturetekst. Om te voorkomen dat een concurrent met die potentiële kandidaat aan de haal gaat, moet je laten zien op welke manier jij onderscheidend bent. Dat gebeurt nu nog vrijwel nooit in vacatureteksten. Sterker nog: er staat vaak amper iets opmerkelijks in over het bedrijf zelf. Zonde, want daar draait het nu juist om! Maak duidelijk wat je precies doet, waar je voor staat, of hoe je met je medewerkers omgaat. Dat is voor die potentiële medewerker heel belangrijk om te weten!

Wie stelt welke eisen?

Daarnaast kom ik zó vaak vacatureteksten tegen die alleen maar focussen op wat een werkgever vraagt. ‘Wij zoeken’, of ‘wij verwachten’, lees je dan. Heel begrijpelijk, want je wilt natuurlijk iemand aantrekken die aan jouw eisen voldoet. Maar zo’n tekst levert je vaak niets op en dan zit je wéér met een onvervulde vacature. Bekijk het eens van de andere kant. Een potentiële medewerker stelt namelijk óók eisen aan een werkgever. Hij of zij moet wel voor jou willen werken. Maak daarom vooral duidelijk wat jij te bíeden hebt! Waarom moet hij of zij voor jou kiezen? Dit begint met de vraag wie jij graag wilt aantrekken. Is dat bijvoorbeeld een jongere, dan is het slim om in je vacaturetekst te focussen op de ontwikkelingsmogelijkheden die jouw bedrijf biedt. Bij een 50-plusser daarentegen doe je er juist verstandig aan jouw uitstekende pensioenregeling te benadrukken. Bedenk dus van tevoren op wie je je wilt richten en stem daar je tekst op af. Laat ook zien wie eventueel zijn of haar collega’s worden. Zet je medewerkers in als ambassadeur en laat zien hoe hun werkdag eruit ziet of wat zij van hun werk vinden. Laat hun verhalen voor zich spreken, dat is de beste reclame!

Ook zonder vacature

Veel werkgevers steken pas energie in het opbouwen van hun werkgeversmerk wanneer er een vacature is. Een logische gedachte, maar een gemiste kans. Juist als er geen vacature is, moet je al bezig zijn met het opbouwen van je merk. Gebruik hiervoor je website en sociale media en laat via deze kanalen zien waar je voor staat en wat je doet. Zo leren mensen je kennen en kweek je enthousiasme voor je bedrijf. Ook bij die potentiële kandidaat! Tegen de tijd dat je dan wel een vacature hebt, zal diegene denken: ‘He, dat is dat leuke bedrijf! Daar wil ik wel werken.’

En minstens zo belangrijk bij het versterken van je werkgeversmerk: heb echte aandacht voor je medewerkers. Een complimentje, een attentie, of regelmatig een 1 op 1-gesprek: die dingen spreken zich rond. Heb jij een van je werknemers laatst verrast met een leuk presentje? Dan is de kans groot dat hij of zij op een verjaardag enthousiast vertelt: “Ik heb zoiets leuks gekregen van mijn werkgever!”. Dat is toch een prachtig uithangbord voor jouw onderneming?

Win-win

Wat een sterk werkgeversmerk je oplevert? De ideale medewerker, die bevlogen is en voor je loopt. En dat allemaal zonder peperdure wervingsprocessen, die vaak ook nog eens niets opleveren. Je zult er de nodige tijd en moeite in moeten steken om je werkgeversmerk op te bouwen, maar het loont echt!

Heb je wat hulp nodig bij het bepalen van je arbeidsmarktstrategie? Neem dan contact met mij op! Ik ga graag met je in gesprek. Dan kijken we samen op welke manier je je bedrijf zo kunt neerzetten dat je de juiste mensen aantrekt.