Ga voor je geluk en niet voor je gelijk, ik blijf het zeggen. Het komt zó vaak voor dat arbeidskwesties ongelooflijk lang duren en slopend worden omdat mensen toch voor hun gelijk gaan. Zonde! Want waarom zou je niet gelukkig uit elkaar gaan? Zo had ik laatst een bijzondere case waarin dit he-le-maal mis ging.
Een werkgever en zijn medewerker lagen al wat langere tijd met elkaar in onmin. Beiden wilden eigenlijk wel uit elkaar. Daar waren ze het in ieder geval over eens. De werkgever wilde een brief sturen naar de medewerker waarin werd gevraagd af te zien van een transitievergoeding. Ik heb geadviseerd om juist een beëindigingsovereenkomst op te stellen. Want als de medewerker akkoord gaat af te zien van de vergoeding en je legt verder niets vast, dan kan hij daar later op terug komen. Doe je dat niet, dan kan het uiteindelijk veel geld kosten voor de werkgever.
Om tafel
Uiteindelijk ben ik met de werkgever en medewerker om tafel gegaan om over een beëindigingsovereenkomst te praten. Ik heb aangegeven dat het goed is voor medewerker om deze ook juridisch te laten te checken. Dat heeft hij gedaan. De betreffende juriste belde me op. “Waarom was er geen sprake van transitievergoeding? De werknemer wilde helemaal niet vertrekken?” Dat was natuurlijk niet het geval, maar om een welles-nietes spelletje te voorkomen, hebben we uiteindelijk mediation ingezet. Zowel werkgever als medewerker waren beide bereid om met een mediator in gesprek te gaan voor een passende oplossing.
Einde van het mediationtraject
Mediation is een zeer vertrouwelijk traject waarin beide partijen proberen toch bij elkaar te komen. Hier zit geen enkele derde bij, ook ik niet. Pas wanneer die betreffende derde geheimhoudingsverklaring tekent, mag er informatie gedeeld worden. Het mediationtraject werd echter vroegtijdig beëindigd. Omdat ik hierover in gesprek moest met de werkgever, heb ik een geheimhoudingsplicht getekend, zodoende kreeg ik de benodigde inhoudelijke informatie.
Schending geheimhoudingsplicht
Wat bleek: de werkgever en medewerker waren het zo goed als eens over de overeenkomst. Er waren bepaalde afspraken gemaakt waardoor de medewerker op andere vlakken gecompenseerd werd. Vervolgens heeft de medewerker het gespreksverslag van het mediationgesprek toch naar een jurist gestuurd, ondanks dat de juriste geen geheimhoudingsplicht had getekend. De juriste stuurde vervolgens een mail met het verslag door naar de mediator en mij. Daarbij gaf ze aan dat de werknemer het mediationtraject wil beëindigen. Ik heb haar een mail gestuurd dat zij de geheimhouding heeft geschonden en dat ik vooralsnog niet inhoudelijk reageer op de mail.
Onhoudbare situatie
Zo jammer. Want de werkgever en de medewerker waren er eigenlijk uit. Pas toen de jurist zei: ‘Je hebt recht op…’ ging het mis en waren ze weer terug bij af. En dan kom je in de knoei, want op zo’n moment gaat de medewerker voor zijn gelijk. En niet voor z’n geluk. Met als gevolg dat de medewerker nog steeds met tegenzin in deze onderneming werkt. Ook de werkgever ziet dit met lede ogen aan. De werkgever en ik bekijken het probleem nu opnieuw: wat kunnen we doen om weer een gesprek te voeren? Want deze situatie is onhoudbaar.
Strijden? Of gelukkig zijn?
Je kunt blijven strijden en ongelukkig zijn. Maar wat hier ook speelt: die jurist moet tevens kijken naar het belang van de werknemer. Want die werkt nu momenteel in een onprettige situatie terwijl hij daar vanaf had kunnen zijn. En dan gebeurt dit. Dat kom ik vaker tegen. Het draait uiteindelijk om belangen. Wat is het belang van die werknemer? En wat is het belang van de werkgever? Probeer daarin te middelen. Blijf realistisch en eerlijk en kijk naar de beste oplossing waarin beide belangen tot z’n recht komen: ga voor je geluk. En niet voor je gelijk. Zo kun je gelukkig uit elkaar gaan.
Ook een slepende kwestie?
Heb je ook te maken met een slepende kwestie op de werkvloer? En wil je graag gelukkig uit elkaar met een oplossing die werkt? Neem contact met me op! Ik bekijk op objectieve wijze de situatie en adviseer hierin de oplossing die het beste werkt voor beide partijen. Bel of mail me gerust!