Dan gaat er een alarm af alsof de tent in lichterlaaie staat en is het echt te laat.
Om de tafel zitten met je medewerkers, zo nu en dan. Exitinterviews. Waarom zou je het doen? Waarom praten we liever over elkaar dan met elkaar? En hoe doe je het ‘eerlijk’, zonder de ander onnodig te kwetsen? Hoe krijg je dingen boven tafel überhaupt?
Overal en in elk bedrijf is wel eens ruis op de lijn. Net als in een goed huwelijk. Dan praten we liever over elkaar in plaats van met elkaar. En weten we heel goed hoe de ‘ander’ zich zou moeten gedragen. Terwijl echt praten met elkaar een hoop problemen voorkomt.
Want irritaties, de ruis op de lijn kunnen plots groots worden als je ze niet adresseert.
Ruis zorgt voor irritatie. Irritaties zorgen voor conflicten. En conflicten zorgen soms voor verzuim. Dat kost je geld. En dat is zonde.
Vaak weten de ondernemers waar ik voor werk niet wát ze moeten vragen aan hun medewerkers. “Het loopt toch goed? Iedereen is lekker bezig.”
Totdat de bom ontploft. Te veel mensen weggaan. Er enorme roddel is. Dan weet je dat je te hard bezig bent geweest. Met de logistiek. Met de inkoop. Met de belastingen en BTW. Met de verkoop. Maar niet met de mensen.
Terwijl die mensen je soms dingen hadden willen zeggen waar je je voordeel mee had kunnen doen. Die makkelijk opgelost kunnen worden als je structureel je oren opzet. Zodat je beste mensen niet plots foetsie zijn en je je afvraagt wat er is gebeurd.
Het helpt je als ondernemer als je écht aandacht geeft aan je mensen. Dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Soms doe je dat door 10 minuten met elkaar te zitten, soms een half uurtje. En soms door eens écht aandacht te hebben voor een verjaardag. Mijn ervaring is dat mensen die in de buitendienst werken nog wel eens vergeten worden. Ze zijn niet op ‘honk’, dus ja, dan ‘zijn’ ze er niet.
Medewerkers willen ook graag participeren, zien vaak hoe iets beter kan. Maar dan is er niet zo vaak kans om die ideeën ook echt te uiten. Omdat de baas te druk is. Niet luistert. Omdat er een onderscheid is tussen binnen- en buitendienst. Schotten tussen de afdelingen.
“Maar hoé doe ik dat dan? Hoe voer ik in hemelsnaam zo’n gesprek? Zonder aannames te doen. En toch gericht praten? Het is echt niet zo moeilijk. Ik help je er graag bij. Léér je je mensen kennen. Stel eens directe vragen. ”Wat heb je nodig om met de obstakels die je hebt, wél aan het werk te kunnen?” Lukt het allemaal thuis?” Als je weet dat iemand persoonlijke uitdagingen heeft. En luíster dan ook gericht.
Aan de andere kant, sommige werknemers durven best veel te vragen. Loonsverhoging, andere werktijden. Brutalen zijn overal, hebben soms de halve wereld en kríjgen die ook. Wat doe je dan?
Ook jou als ondernemer, is niets menselijks vreemd. Ook jij wil maar al te graag aardig gevonden worden door je medewerkers. En dan hou je de lieve vrede. Dan gééf je die verhoging, schep je een precedent. Voor je het weet heb je de poppen aan het dansen met je andere medewerkers. Allemaal omdat je niet tijdig en gestructureerd met je mensen spreekt.
Ondernemers zien vaak niet meer in welk water ze zwemmen. Denken dat alles goed gaat als iemand niet hard aan de bel trekt. Terwijl als er aan de bel getrokken wordt, het vaak te laat is. Dan gaat er een alarm af alsof de tent in lichterlaaie staat en is het echt te laat.
Aandacht geven aan je medewerkers, het werkt. Het voorkomt problemen en is echt heel simpel om te doen. Gestructureerd kun je het inplannen. Ik doe het graag met je. Zodat je niet in je eentje aan die tafel zit en niet weet hoe je nu zo’n gesprek voert.
Je weet mij te vinden. Voordat de bom barst. Dan plannen we gestructureerde communicatie met je medewerkers in. En ik help je bij die gesprekken, als het je te lastig wordt. En vertel ik je ook hoe je het dagelijks simpel kunt houden. Want soms is het echte aandacht een kwestie van 5 minuten.