Beeldvorming op social media

In vakanties en weekenden geniet je lekker van privé-tijd. Dat deel je graag met anderen natuurlijk. Fotootje op Instagram, update op Facebook, nieuwe post op LinkedIn… We doen het allemaal. Maar is dat wel zo verstandig? Want wie ziet dat allemaal? In het digitale tijdperk anno 2019 is het volstrekt normaal dat we alles online gooien. Niks mis mee natuurlijk, maar wees je wel bewust van je online gedrag. Hoe kun je dat aanpakken? Vier belangrijke tips: 

  • Bepaal zelf wie wat ziet 

Een collega zit misschien niet te wachten op bikini-foto’s aan het strand of op de verjaardagsfoto’s van je kinderen. Zet je updates op privé of maak het alleen zichtbaar voor je volgers. Zorg ervoor dat je volgers bestaan uit mensen die je kent en zodat – als je iets plaatst – zij dit alleen kunnen zien. Zo weet je precies wie wat ziet. 

Sommige mensen hebben hun werkgever niet alleen als connectie op LinkedIn, maar ook als volger op Instagram of Facebook. Wat je hier op zet, ziet diegene dan dus ook. Je werkgever mag heel eerlijk gezegd niets met jouw updates doen, maar jouw social media gedrag heeft ook invloed op jouw beeld als persoon. 

Stel: je zit langdurig ziek thuis, met lichamelijke klachten. Dan is het niet handig dat je foto’s plaatst die laten zien hoe je je schoonouders helpt met een grote verbouwing. Dat kan simpelweg niet. Omdat je je dan niet houdt aan afspraken, mag je werkgever er dan wel maatregelen aan verbinden. 

En ben je aan het solliciteren? Je aankomende werkgever gaat je googlen. Sowieso. Wat hij of zij online tegenkomt zou in principe geen consequenties moeten hebben: het is immers je privéleven. Maar het in de praktijk gebeurt het toch onbewust. Het zou zonde zijn als je een bepaalde functie niet krijgt omdat je op social media een ander beeld laat zien dan je cv weergeeft.

  • Zorg voor een up to date profiel

Een praktijkvoorbeeld: in mijn vorige functie zochten we eens een management-secretaris. We troffen een kandidaat die geschikt leek, maar bij nader onderzoek op LinkedIn zagen we dat hij zijn huidige functie slechts anderhalve maand had. Bij het sollicitatiegesprek hebben we hiernaar gevraagd. Wat bleek, hij deed dat werk naast zijn reguliere baan. 

Niks mis mee, maar wees daar duidelijk in in je profielbeschrijving. Als je geen up to date profiel hebt, kun je onbeschikbaar lijken. Ook als dat niet zo is. Wees duidelijk in wat je doet en voor wie je het doet. En verandert er iets in je functie of loopbaan? Werk je profiel dan meteen bij.

  • Vraag toestemming om mensen te taggen

Wees je je bewust wie je betrekt in je posts. Ontzettend leuk om in een groepsfoto iedereen te vermelden, maar heb je daadwerkelijk toestemming van die personen? De een vindt dat misschien prima terwijl de ander daar wel een probleem van maakt. Toestemming vragen voorkomt dat. Dat hoef je ook niet groter te maken dan het is: “Zijn jullie het ermee eens dat ik jullie in deze foto tag op Instagram” is al voldoende. 

Daartegenover staat natuurlijk: waar word jij in getagd? Zijn dat representatieve foto’s? En weet je eigenlijk wel waarin je getagd wordt? Het kan geen kwaad om dat af en toe eens te checken. Gelukkig kun je de tag zelf ook altijd verwijderen. 

  • Bedenk goed hoe je reageert op anderen

En kijk ook naar hoe je je gedraagt op social media: hoe reageer jij op anderen? Wat is de toon en inhoud van je reacties? Wil jij dat de hele wereld hiervan mee geniet? Of houd je sommige zaken toch liever voor jezelf? Sommige berichten kunnen nooit meer verwijderd worden. Wees je je ervan bewust dat iedereen meekijkt, want jouw reacties kunnen ook voor derden zichtbaar zijn. In sommige gevallen kun je beter een persoonlijk berichtje sturen. 

Wie ben jij op social media?

Kortom: wees je je bewust van wat je plaatst, als mens, als werkgever, werknemer. De hele wereld kan meekijken en sommige dingen blijven voor altijd staan. Wie ben jij op social media? Meer weten? Kun je bijvoorbeeld je medewerkers een gedragscode geven? Of moet dat zichzelf wijzen? Bel of mail me gerust!