Vissen in een lege vijver

Langs de oevers van de krappe arbeidsmarkt zitten we dan met ons hengeltje. En dat is lastig vissen momenteel, want er zit niet zoveel vis meer in die vijver. Hoe laat je nieuwe medewerkers happen op jouw aanbod? Je leest het hier (geen visserslatijn).

Tips uit de sportvisserij

Zoek eens voor de lol op Google naar het beste lokvoer en aas in de sportvisserij. Het internet staat bomvol tips en trucs voor al die hengelaars langs de vijver. Zo las ik ‘Je aas kan nog zo mooi en vers zijn, als dit niet op de juiste wijze op de haak wordt bevestigd vang je minder vis’. Bottom line: wie met succes wil sportvissen, moet het juiste materiaal en de juiste technieken gebruiken. Dat geldt natuurlijk nog meer wanneer iedereen in dezelfde vijver zit te vissen.

 

Het beste aas

De krappe arbeidsmarkt van dit moment is die vijver. Langs de oevers zitten we dan met ons hengeltje. En dat is lastig vissen momenteel, want er zit niet zoveel vis meer in die vijver. Dus die vis die jij aan de haak wilt slaan, hapt niet meer zo snel toe. Die kan kiezen. En hij hapt al helemaal niet wanneer je hetzelfde lokvoer en aas gebruikt als je buurman. Je bent van mij geen visserslatijn gewend, dus hier komt het bruggetje naar de wereld van P&O.

 

Nieuwe medewerkers werven

Laatst schreef ik over hoe een ondernemer nieuwe medewerkers wilde werven. Nadat we een aantal dingen anders hadden opgezet en uitgevoerd werd er keer op keer toegehapt. Dus er is hoop. Maar let op: ook dan ben je er nog niet.

Want de volgende uitdaging dient zich dan al snel aan: hoe houd je die nieuwe medewerker die je net hebt binnengehaald, binnen? Dat zit ‘m niet altijd in een loonsverhoging. Dat is voor de meeste medewerkers de eerste maand leuk. Maar dat went snel en werkt daardoor maar kort.

 

Hoe houd je ze vast?

Niet alleen het werven, maar ook het houden van goed personeel is een groot probleem op dit moment. Heeft een medewerker het niet naar de zin bij je, dan is hij heel snel weer weg. Immers een stukje verderop heeft hij zo weer een andere baan.

 

Daar zit je dan als werkgever. Met je hele wervingsprocedure. Die je geld heeft gekost. Tijd heeft gekost. En dan heb je iemand die na twee maanden zegt “Euhm, sorry ‘k heb een andere werkgever. De groeten!”. En dat niet alleen, het kost je misschien ook nog die nieuwe opdracht waarvoor die extra handjes zo welkom waren.

Werkgevers voeren momenteel een prijzenslag als het gaat om het lokken van nieuwe werknemers. Ze willen hetzelfde. En ze doen hetzelfde. Om de metafoor nog één keer te gebruiken, ze gebruiken hetzelfde lokaas. Maar mijn advies is, ga daar niet in mee! Want ook méér van hetzelfde blijft nog altijd… hetzelfde.

Het hoeft echt niet. Ik geef je een voorbeeld:

Laatst zat ik bij een ondernemer bij wie een jongen twee jaar geleden stage had gelopen. Deze oud-stagiair meldde zich opnieuw bij die werkgever. Hij wilde graag bij datzelfde bedrijf als BBL-leerling aan de slag. Ik wilde weten waarom hij juist weer bij dit bedrijf aan de slag wilde. Hij vertelde me over de aandacht die er voor hem was geweest tijdens zijn stage. Hij werd destijds echt inhoudelijk begeleid bij zijn stage, vertelde hij. En hij werd serieus genomen: “Ik kreeg de kans om dingen te leren en dat traject wil ik graag bij ditzelfde bedrijf voortzetten.” Dat zijn de signalen waarvan ik zeg ‘Yes ondernemer, dat heb je nodig, dat is een ambassadeur’.

 

Wat te doen bij een vacature?

Optie 1: je doet mee aan de prijzenslag

Als je wel meegaat in die prijzenslag op de arbeidsmarkt, dan moet je diep in de buidel tasten. Als je insteek is dat je jouw personeel bij de concurrent wegkaapt, dan krijg je een concurrentieslag die je niet moet willen. Maar ik begrijp wel dat het gebeurt. Als je daardoor een klus kunt krijgen die je anders moet laten liggen, dan is de afweging soms (te) snel gemaakt. Maar je salarisgebouw stijgt. Aan het eind van de maand blijft er onder de streep steeds minder over voor jou als ondernemer.

Optie 2: je doet niet mee aan de prijzenslag

Als je niet meedoet aan de prijzenslag, dan houd je meer financiële ruimte om andere dingen te doen om de goede medewerkers te behouden. Dan investeer je in je medewerkers. Met bijvoorbeeld scholing. Volgens mij biedt dat veel meer kansen. Of zoek het in andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Je trekt daarmee een ander type medewerker aan. Mensen die willen groeien en zich willen ontwikkelen.

Ga het gesprek eens met je mensen aan. Bespreek eens wat je de komende tijd op dat gebied kunt doen. De structurele (!) verhoging in het salarisgebouw die je daarmee bespaart, kun je dan gebruiken voor andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het is heel logisch dat je als ondernemer eerst denkt dat je maar meer inkomen moet bieden aan je werknemers. Want die andere ondernemers doen het immers ook. Maar als jij nu begint met het op een andere manier investeren in je huidige personeel, dan investeer je in de toekomst. En dat niet alleen. Je wilt ook een goede werkgever zijn. Begin daar nu mee. Want dit betaalt zich terug. Dan vertellen jouw medewerkers dat ook in hun netwerk. En worden jouw ambassadeurs op verjaardagsfeestjes. Trots op hun werkgever. Dat is een vorm van arbeidsmarktcommunicatie waar niets tegenop kan.

Mijn advies aan jou op dit punt is in feite simpel:

Denk goed na voor je iemand aanneemt. En denk goed na welk salaris je biedt. Kijk eens of je op andere punten dan sec het salaris iets waardevols kunt bieden. Voor de één is dat scholing, voor de ander is dat een aanpassing in de werktijden waardoor werk en privé beter in balans komen. Of wat dan ook. Denk verder dan alleen in hetzelfde aas als jouw buurman die in dezelfde vijver vist. Kijk eens creatief of er ook andere dingen van waarde zijn voor jouw medewerkers.

Heb je daarbij behoefte aan nieuwe praktische ideeën? Laat me dan eens met je meedenken. Ik weet zeker dat we dan super praktische mogelijkheden vinden. Maar dat niet alleen. Ik adviseer ook over wat er bij komt kijken. Dat is altijd maatwerk. Maar wat er ook uitkomt, het is een praktisch advies dat past bij jouw bedrijf. Bel gerust om er eens verder over te praten. Dat geeft je gegarandeerd meer voldoening dan vissen in die lege vijver.