Als alles op je afkomt

“Under pressure”. David Bowie en Freddy Mercuri moesten eens weten hoe actueel hun nummer 1 hit uit 1981 nu is. ‘t Is alweer wat jaartjes geleden, dus ik heb maar even de eerste regels uit zijn tekst erbij gepakt om je geheugen op te frissen:

“Pressure pushing down on me

Pressing down on you, no man ask for

Under pressure that burns a building down

Splits a family in two

Puts people on streets”

 

En voor de liefhebbers: je kunt ‘m hieronder weer eens beluisteren. (Doe me nu een lol en zet je speakers maar even helemaal open 😉 voor die uithaal van Freddy Mercury.

 

“Ik moet overal aan voldoen”

Under pressure. De druk op dit moment is enorm. Iedereen die werkt – werkgevers en werknemers, het maakt niet uit – loopt rond met een gevoel van overal aan te moeten voldoen. En tegelijk met het gevoel nergens aan te kúnnen voldoen. Je opent je mail en ziet weer een nieuwe lading berichten in de in-box.

“Doe dit, doe dat, denk hier om, denk daarom…” gebiedt je computer. En ondertussen spelen je kinderen om je heen.

En de stroom tips en adviezen voor werkende ouders zwelt aan. Maar het kan niet!

 

De praktijk is weerbarstig

Er wordt veel van je verwacht. En ik zie dat mensen ook veel van zichzelf eisen momenteel. Nieuwe schema’s ontstaan. Je staat op, je gaat ontbijten met je gezin en dan… gaan de kinderen naar school. Dus niet. Nu even niet.

Herken je dit?

Omdat je thuis moet werken maak je afspraken met je partner: de één gaat boven werken, de ander blijft bij de kinderen. Maar dat werkt ook niet altijd. Mensen gaan maar door. Maar overdag lukt het niet. Dus dan ga je ‘s avonds maar voor je werkgever aan de slag. Of voor je eigen bedrijf. Nieuwe schema’s werken niet.

We zijn nu 12 tot 14 uur per dag bezig

Bezig, bezig, bezig. Met werk. Met privé de bordjes in de lucht houden. Misschien ook nog met ouders waar je nu de extra zorg voor hebt. Dat is wel een beetje veel. Daar komt spanning bij. Spanning, niet alleen om je gezondheid maar ook sociaal ontstaat er spanning. En dan gaat iedereen ook nog eens verschillend met deze situatie om. Mensen worden onzeker.

Deadline niet gehaald

Ik merk het in mijn P&O praktijk. Mensen die zichzelf niet productief vinden. Onder spanning staan omdat ze hun deadline niet halen. Dat hoeft niet eens te zijn omdat de werkgever daar opmerkingen over heeft. De mensen leggen het zichzelf op. Ze willen het goed doen.

Stop toch met die tips!

Ik heb het zelf en hoor het ook veel om mij heen: de diarree aan tips die je elke dag opnieuw in de media tegenkomt begint te irriteren. Sociale media staan er vol mee. Maar ook de kranten. Hou daar nu toch eens mee op. Iedere situatie is anders, dus hoezo tips? Zo eenvoudig is het niet.

In beeld?

Laatst had ik het er met een werkgever over. Hij doet nu ook aan beeldbellen. Ik vroeg hem: “Waarom zou je niet eens bij jouw mensen langsgaan?” Als je op gepaste afstand contact hebt, dan zie je waar jouw medewerkers in zitten. Dat kun je natuurlijk ook als collega’s onderling doen. Niet alles hoeft binnenshuis. En dat contact hoef je niet te beperken tot het werk. Juist niet, zou ik haast zeggen. Vraag eens hoe je collega in zijn of haar vel zit en wat jij voor hem of haar kunt doen.

Ik help je op gang
Je hoort ook wel eens dat werkgevers een bloemetje bij mensen laten bezorgen. Daar heb ik ook wel eens eerder over geschreven: echte aandacht zit niet in een doos. Natuurlijk, een bloemetje is een leuk gebaar. Maar kan het persoonlijker? Dat doet heel erg veel. Geef aan: als er iets is, laat het weten. Vraag of het allemaal lukt.

Under pressure

Die druk die komt lang niet altijd van werkgevers. Mensen leggen het zichzelf ook op. Al die bordjes willen we allemaal in de lucht houden. Maar soms lukt het gewoon ook even niet. Of niet nú, maar misschien wel in het weekend. Is die flexibiliteit er? Maak het bespreekbaar. Met je partner, met je collega’s en met je leidinggevende. Bottom line is: wees er voor elkaar. En soms mag “Nee” zeggen ook, want soms lukt het even niet. Deze stress kan ziekmakend zijn. En gebeurt dat, dan ben je nog verder van huis.

Oog en oor voor elkaar

Verg niet het uiterste van jezelf. Kijk naar elkaar om. Ook naar je werkgever trouwens, want die heeft ook allerlei andere sores aan zijn hoofd. Ik help je hoe je contact met je mensen kunt houden, hoe je kunt merken, zien en horen wanneer er iemand niet zo lekker bij zit. En dat is niet alleen te horen, dat kun je ook zien. Want er zijn ook situaties waarbij mensen tussen de kinderen en hun speelgoed aan het werk zijn. Dat kan heel erg afleiden.

Geen lijstjes meer met tips

Misschien heb je vragen over wat je wel of niet bespreekbaar kunt maken, of wil je eens van gedachten wisselen over zaken waar je mee zit. En dan kom ik niet met van die algemene tips die je nu in de media ziet. We gaan het hebben over waar jij in jouw specifieke situatie behoefte aan hebt. Waarmee jij in jouw praktijk het meest mee geholpen bent. Dan kijken we naar wat mogelijk is. Want geloof me, het is juist in deze situatie voor de één anders dan voor de ander.

Ik wil jouw advies Janneke