Kerstpakket? Echte aandacht past niet in een doos

December staat voor de deur. Wil je nog een kerstpakket bestellen voor je medewerkers? Lees dan eerst verder. Want alleen met echte aandacht kom je als organisatie vooruit. Ik help je graag!
ingepakt cadeautje

December staat voor de deur. Wil je nog een kerstpakket bestellen voor je medewerkers? Lees dan eerst verder. Want alleen met echte aandacht kom je als organisatie vooruit. Ik help je graag!

Geurstokjes. Meen je dat nou?

December. Traditiegetrouw blikken we dan terug naar een jaar dat weer voorbij vloog. En negen van de tien keer doen we dat met een eindejaarsattentie voor het personeel. Een doos met witte wijn (“ik lust alleen de rode”), een rollade (“ik ben vegetariër”), geurstokjes voor op het toilet (“euhm…, die wil ik niet!”) voor de medewerkers. Of nog erger een ‘zoek-het-toch-lekker-zelf-uit-bon’.

Maar mensen toch…!

Als een medewerker in februari iets heel goeds heeft neergezet, waarom geven we dan niet direct die attentie? Want zo’n kerstpakket is toch een blijk van waardering! Een bedankje voor bewezen diensten? Wie in februari een bijzondere prestatie neerzet krijgt dus pas in december daar de welverdiende aandacht voor. Hoe jammer is dat? Bij veel bedrijven wordt een pakket uitgezocht op internet. Kant en klaar. Fancy naam, strik erom. Lekker makkelijk. Of nog erger wat mij betreft, die ‘zoek-het-toch-zelf-uit-bon’ met een code waarmee je een cadeau kunt uitzoeken. Onpersoonlijker kan haast niet.

Jammer. Gemiste kans

Ten eerste: echte aandacht geven beperkt zich niet tot december. En ten tweede: echte aandacht past niet in een doos. Maar ik begrijp het wel, ’t is de waan van de dag hè! Die zorgt in organisaties ervoor dat dit gevaar van ‘aandacht in een doos’ levensgroot is. Hoe groter organisaties worden, hoe minder persoonlijke aandacht er voor de medewerker is. En dat is erg. Want het effect is namelijk dat mensen het gebaar niet waarderen. Ik heb ooit ook zelf zo’n bon op de deurmat gehad, met een standaard tekstje dat ik er op internet iets voor mocht uitzoeken. Toen dacht ik ook, als dit dan de waardering is, dan is dat toch wel heel erg jammer. Dit zijn ronduit gemiste kansen. Want de werkgever die in zo’n attentie investeert, denkt dat hij daarmee iets goeds doet. Maar het komt heel anders over bij de werknemers.

Een veel positiever effect is zo makkelijk

De meeste organisaties reserveren een budget om er iets leuks mee te doen voor de medewerkers. Maar bedenk het nu eens niet voor je medewerkers, maar mét je medewerkers. Ga met elkaar om tafel. Stel eens de vraag “Jongens, hoe zullen we het dit gaan organiseren?” Misschien zeggen ze dat ze inderdaad dat kerstpakket graag willen. Maar ik denk dat er wel eens hele andere ideeën uit kunnen komen. Je hoeft niet met iedereen om tafel, je kunt ook ieder jaar een andere groep vragen. Het effect is dan zoveel groter en positiever.. En het is logisch hoor, dat veel directies of hun P&O-afdelingen, alleen maar die standaard kerstpakketten zien. Want het is een hype, je wordt er al vanaf augustus mee doodgegooid. Maar laat die traditie nou eens los. We hebben het steeds met elkaar over verantwoordelijkheid, persoonlijke aandacht en de menselijke maat. Nou, dit is je kans.

Ik help je. Dit jaar nog.

Echte aandacht is niet alleen in december belangrijk, maar ook maart, april of wanneer dan ook. Echte aandacht stop je niet in een doos. Is aandacht een actueel thema in jouw organisatie? Ik wil graag met je sparren en mijn ideeën met je bespreken. Want ik kan je helpen om dit op een originele manier in jouw bedrijf op te pakken. Dit jaar nog. En moet je eens zien wat je er dan mee bereikt! Het helpt je aan bevlogen medewerkers.

Merry Christmas!