Juist nu zorg voor Personeel en Organisatie

Juist nu zorg voor Personeel en Organisatie

We zitten met de Corona crisis in een enorm chaotische periode. Een extra reden om even serieus aandacht te besteden aan P&O: Personeel en organisatie. Ik schrijf het maar even voluit, want als je daar nu geen zorg voor neemt heb je er nog een crisis bij.

De eenvoudigste stap is even vijf minuten voor dit blog te nemen.

Geen tijd of ruimte om het te lezen? Weet dan in ieder geval dit:

  • Ik regel voor je wat geregeld moet worden. Je kunt je vragen direct bij mij kwijt;
  • Houd je het als ondernemer liever eerst zelf in de hand? Ook dan kan ik dienen als vraagbaak;
  • De kassa gaat bij mij echt niet direct rinkelen: ik snap als geen ander dat die kassa bij de meeste ondernemers vrij rustig is op dit moment. Het eerste half uur van ons gesprek is daarom voor mijn rekening. Dat is dus een gratis adviesgesprek;
  • Mijn aanbod geldt voor werkgevers, maar ook voor werknemers.

Tegenstellingen

We leven ineens in een bijzonder tijdsgewricht. De ene organisatie komt tot stilstand, daar moeten mensen naar huis. En de andere organisatie heeft juist meer werk en moet opschalen. Voor die ondernemers is het echt topsport. Wat er ook op jou van toepassing is, het overkomt ons allemaal en we moeten er allemaal onze weg in zien te vinden.

Ineens andere P&O vragen

Ikzelf heb het niet echt veel drukker, wel krijg ik nu vooral vragen rondom verlofrechten en ziekteverschijnselen. Of over wat te doen als de partner ziek is. Ook bellen werkgevers met de vraag of ze vakantiedagen mogen inhouden. Dat soort praktische dingen. Ik krijg ook vragen over de NOW-regeling, de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud. Daar zitten de ondernemers echt op te wachten.

Werktijdverkorting passé

Veel ondernemers hebben het nog over de werktijdverkorting, maar die is alweer helemaal van de baan. Het geeft het tempo van de ontwikkelingen haarfijn aan. Straks met de NOW-regeling gaat het niet meer om hoeveel werk je nog hebt, het gaat dan om de vraag hoeveel omzetverlies je hebt. Dat wordt bepalend voor de tegemoetkoming die je krijgt van het rijk.

Compliment voor de overheid

Ik vind dat de overheid hele mooie maatregelen heeft genomen. Ik ben nu erg benieuwd naar de uitwerking. Ik ben ook benieuwd hoe deze regeling zich verhoudt met andere regelingen zoals de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Als je door de hele situatie nu piekuren draait, in de zorg of in de transportbranche, dan trekt dat de gemiddelde werktijd wel omhoog. Dan zou je als werkgever later alsnog de dupe kunnen worden van de huidige situatie. Ik hoop oprecht dat hier een regeling voor komt

Let op elkaar

Ik wil graag met werkgevers en werknemers meedenken. Want werkgever, let op je mensen nu. Ik begrijp dat jouw omzetverlies al je aandacht vraagt, maar vergeet ook je medewerkers niet. Ook voor werknemers is het een spannende en onzekere tijd.

We zijn er nog niet

Er ontstaan op dit moment heel wrange situaties. Bijvoorbeeld iemand heeft een andere baan geaccepteerd en daarom ontslag genomen uit zijn huidige vaste baan. De nieuwe baan moet nog beginnen, en met een proeftijd. De nieuwe werkgever heeft te maken met een forse omzetdaling. En er is dus al helemaal geen plaats voor die nieuwe medewerker. Maar hij heeft wel zelf ontslag genomen bij zijn huidige werkgever en kan bij het UWV aankloppen. Hij moet dan wel een aantal zaken regelen om een WW uitkering aan te vragen.

Onzekerheid troef

Op korte termijn hoop je natuurlijk dat je niet ziek wordt als je ergens werkt. Maar vrij vlot komt achter die gedachte ook een vraag op: wat betekent dit voor mijn baan? De onzekerheid geldt voor zowel werknemers als voor werkgevers.

Hele praktische vragen

Ik krijg al de vraag van werkgevers ‘Mag ik mensen ontslaan om bedrijfseconomische redenen?’ En van werknemers krijg ik vragen als ‘Mijn baas vraagt of ik vakantiedagen wil opnemen omdat er minder werk is. Mag dat?’. Op die laatste vraag is mijn antwoord: je werkgever mag het je wel vragen, maar hij mag het je niet verplichten. Of ‘Ik heb een vakantie gepland, maar ik ga nu natuurlijk niet.’ Moet mijn werkgever accepteren dat ik gewoon weer aan het werk ga?’ Dan is mijn antwoord ‘Nee’. De werkgever hoeft niet akkoord te gaan met intrekken van jouw vakantie.

Liever vrijwilliger dan thuis niks doen?

Een hele andere situatie is dat er vanuit verschillende kanten wordt gevraagd om extra handen voor de zorg. Stel, je zit als medewerker thuis op dit moment want er is door de hele situatie geen werk bij jouw werkgever. Stilzitten is niks voor je dus je wilt wel als vrijwilliger de zorgverleners helpen. Maar mag dat zomaar? Nee, dat mag dus niet zomaar. Je moet dan wel afspraken maken met elkaar: zowel met je eigen werkgever als met de zorgorganisatie die je wilt gaan helpen. Want stel dat er bij de eigen werkgever collega’s ziek worden en uitvallen, dan wil jouw werkgever wel een beroep kunnen doen op jou. Je hebt natuurlijk wel een arbeidsverhouding met elkaar.

Er is meer dan WhatsApp

Sowieso moet je de mensen bij je bedrijf betrokken houden. Blijf communiceren met je medewerkers. Zeg wat je doet. Beperk je niet tot WhatsApp, er zijn ook andere mogelijkheden. Soms is het fijn om er even een gezicht bij te zien. Ga eens beeldbellen bijvoorbeeld, hier vind je er een interessant artikel over. Het contact is dan toch anders. Je ziet even letterlijk hoe je werknemer erbij staat. Je blijft wel werkgever.

Nog zoiets: ken je medewerkers

De een is onzekerder dan de andere. Pak je rol als werkgever. Ik snap ook echt wel dat je dat niet alleen kan. Je wordt overspoeld met informatie op dit moment. Maar juist nu is belangrijk dat je met je mensen in gesprek blijft. Dit geldt overigens ook voor de werknemers. Als je het moeilijk vindt, heb het er gewoon over met je werkgever. En wees realistisch, het is ook gewoon ronduit een rotsituatie die ons allemaal maar overkomt.

Kom je er niet uit?

Bel me gerust. Ik kan je uitleg geven over verschillende P&O regelingen, over arbeidsrecht. Mijn vertrekpunt is goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Ga in redelijkheid met elkaar in gesprek. Stel dat je als werknemer nog een verlofstuwmeer hebt, stel je werkgever dan voor dat je dat verlof nu opneemt. Je werkgever kan het je niet verplichten, maar in goed overleg is er veel mogelijk.

Werkgever: denk ook bij thuiswerken om de Arbo.

Ook als je je werknemers thuis laat werken ben je als werkgever wel verantwoordelijk voor een passende werkplek. Je kunt mensen niet op een tuinstoel achter een klaptafeltje laten zitten. Vraag je mensen of ze thuis achter een goed bureau en op een goede bureaustoel hebben. Zo niet, regel dat dan. Dat kan heel praktisch. Het is toch een kleine moeite om dan een bureaustoel van kantoor te brengen? Je wilt niet dat mensen om zo’n reden ziek worden en uitvallen. (Daar draai je als werkgever dan ook nog eens financieel voor op.)

Ik volg dagelijks P&O ontwikkelingen

Ik snap dat ondernemers het niet meer kunnen overzien op dit moment. Ik volg letterlijk elke dag alle ontwikkelingen op P&O gebied. Ik zit er echt bovenop, er verandert zo ontzettend veel momenteel. Denk maar aan het voorbeeld van de werktijdverkorting waar ik in dit artikel  mee begon. Een week later is er alweer een andere regeling. Voor wat nu al geregeld is weet ik hoe het in elkaar zit. Maar een aantal dingen is ook nog niet duidelijk. De overheid heeft al wel een aantal zaken op hoofdlijnen geregeld. Maar op dit moment wordt nog een aantal zaken op detailniveau uitgewerkt. Ik kan wel alvast met je nadenken over de stappen die we kunnen voorbereiden.

Heb je vragen?

Bel. Ik regel het voor je. Gooi het maar over de schutting bij mij. Staat het water je echt tot aan de lippen, dan kijken we hoe we het anders kunnen oplossen. Maar ik help je.

Tot slot

Soms kan het arbeidsrechtelijk echt lastig worden. In dat geval heb ik goede samenwerkingspartners op het gebied van arbeidsrecht. En als het branchespecifieke vragen zijn, dan schakel ik heel snel met mijn netwerk van P&O ers in de diverse branches.

Ik wens je veel wijsheid, sterkte en gezondheid toe.