Aandacht voor personeel

December

Waardering kost niets

Mijn oog viel op een persbericht op een of andere nieuwssite. Die kopte:

‘NS schrapt kerstpakket: bespaart ‘tonnen’, maar personeel boos.

De NS kondigde begin deze maand aan dat ze stoppen met kerstpakketten voor het personeel. Reden: “we besparen met deze maatregel enkele tonnen”. Dat is heul slecht gevallen.

Aandacht kost niets

Het gaat niet zo zeer om de grootte van dat pakket. Het gaat om aandacht voor je werknemers. Het hoeft niet groot te zijn. Klein is ook goed. Maar even die aandacht. Uit onderzoek is ook wel gebleken dat als je mensen iets afneemt, dan is het gevoel tweeëneenhalf keer zo sterk dan wanneer je ze iets geeft.

Onbezonnen actie

Het kan niet anders dan dat dit effect heeft op de productiviteit en bevlogenheid. En ook dat kost geld. Ik vind het een tamelijk onbezonnen actie van deze grote werkgever. En daar komt de ongelukkige timing van deze aankondiging ook nog eens overheen: aan het begin van de decembermaand. De maand die we toch sinds jaar en dag kennen als de maand van geschenken en waardering.

De hendel ineens op nul

Dat je het iets minder wilt doen, ach dat vinden mensen vaak ook niet zo erg. Daar kunnen ze wel begrip voor opbrengen. Maar nu is het helemaal niks. Terwijl mensen dit jaren achtereen dit gewend waren te krijgen. Al met al een interactie met je personeel die niet zo lekker overkomt.

De NS kreeg in de media de wind behoorlijk van voren. Ook omdat in de aanvankelijke mededeling aan het personeel geen woord van waardering richting het personeel voorkwam. Er werd alleen gesproken over kosten en over de besparing van enkele tonnen. Daarop lichtte het brein van de directie kort op als een kerstboom en voegde het cruciale zinnetje toe ‘Jammer, vooral omdat we jullie inzet in dit turbulente jaar enorm waarderen.’ Op sociale media lieten sommige personeelsleden weten dit mosterd na de maaltijd te vinden. Wat een schade!

Ik snap best dat er bedrijven zijn die financieel in zwaar weer zitten. Maar aandacht hoeft niet duur te zijn.

De NS wilde besparen. Op deze manier is dat niet gelukt natuurlijk. Er werken duizenden mensen bij de NS. En zo’n onbezonnen actie doet iets met hun ambassadeurschap. Met hun bevlogenheid. Met een kerstpakket druk je tenslotte je waardering uit voor je personeel. Een kaart met een reep chocola was ook goed geweest. Maar volledig schrappen… dat maak je niet zomaar weer goed.

Echte aandacht zit niet in een doos. En die aandacht hoef je niet alleen met kerst te geven. Verdeeld over het jaar, voor de paasdagen of de zomervakantie een klein gebaar kan ook.

Wat nu te doen

NS ga nu met een delegatie van je personeel in gesprek. Leg uit dat je moet bezuinigen. Toon begrip dat je hiermee geen goede beurt hebt gemaakt. Geef het gewoon toe en maak het goed. En vraag eens hoe en wat zij graag zouden willen. Iedere manager kent wel iemand die onaangenaam was verrast. Ga met die mensen om tafel. En stel een jaarlijks budget vast. Gebruik de energie van dit moment.